ClimaHeating logo

Hoe mijn zonnepanelen onderhouden?

Warmtepomp - warmtepompboiler - airco

De drie systemen (warmtepomp - warmtepompboiler - airco) werken op dezelfde wijze. Uit de natuur (lucht, bodemwater of grond) wordt de warmte onttrokken. En met die energie wordt je huis of sanitair water verwarmt. 

Warmtepomp

  1. De warmtepomp haalt warmte uit de natuur
  2. De compressor (verhoogt de druk in gassen) brengt de warmte naar een hogere temperatuur
  3. De warmte wordt afgegeven aan je warmte afgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming, luchtverwarming,...)
  4. Het expansieventiel (verlaagt de druk in gassen) brengt het gesloten systeem in de warmtepomp naar een lagere temperatuur

De warmtepompen uit ons gamma kunnen ook gebruikt worden om actief te koelen, waarbij de functie van de warmtepomp wordt omgedraaid (zoals de werking van een airco).

Warmtepompboiler

De werking van een warmtepompboiler is identiek als een warmtepomp, maar geschikt om sanitair warm water te genereren.

Airco

Een airco heeft een omgekeerde werking van een warmtepomp, waarbij de warmte uit de ruimte wordt onttrokken en er lucht aan verlaagde temperatuur wordt binnengebracht.

COP is de afkorting voor coëfficient of performance. Het geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de aandrijf energie van een warmtepomp. Een warmtepomp kan op elektriciteit werken, deze elektriciteit wordt gebruikt om de cyclus van de warmtepomp aan te drijven. 

Bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp heeft een COP van 4,5 (gemiddeld - kan variëren van verschillende factoren). Dit wil zeggen dat deze warmtepomp 4,5 kWh aan warmte kan produceren terwijl ze 1 kWh uit het elektriciteitsnet/eigen zonnepanelen haalt om aangedreven te worden. Met andere woorden, het rendement van zo'n warmtepomp is 450%. Oftewel is er 80% gratis verkregen warmte gegenereerd uit de omgeving.

Het rendement van een warmtepomp wordt bepaald door verschillende factoren. Gemiddeld heeft een lucht-water warmtepomp een COP (coëfficient of performance) of 4,5. Wat wil zeggen dat met 1kWh van het elektriciteitsnet/eigen zonnepanelen, 4,5 kWh kan opgewekt worden. Buitentemperatuur is één van de verschillende factoren die zal inwerken op het rendement. Hoewel, een warmtepomp kan nog werken bij een buitentemperatuur van -20°C. Zelfs bij deze koude buitentemperaturen zal de warmtepomp kunnen voorzien van verwarming en sanitair warm water.

Een hybride systeem is een combinatie van een warmtepomp en een hulpenergie (bv een gaswandketel). Bij dit systeem zal een regeling kiezen welke bron van warmte (warmtepomp of de hulpenergie) het voordeligste is op dat moment, zogenaamd het bivalentiepunt. Deze is afhankelijk van de buitentemperatuur en de gevraagde hoeveelheid warmte.

Zonnepanelen

Verschillende factoren spelen mee of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen, hieronder al de belangrijkste drie factoren:

  1. Oriëntatie van het dak
    Voor een optimaal rendement worden zonnepanelen ideaal geplaatst op een zuidgericht dak met een helling van 30°. Het is zeker ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op een dak met een andere oriëntatie of hellingsgraad, hiermee gaat het rendement echter wat lager zijn.
     
  2. Beschikbare oppervlakte
    Voor een gemiddeld gezin (2 ouders - 2 kinderen) wordt minimaal 14 tot 24 m²  (ofwel 8 - 16 panelen) aanbevolen. 
     
  3. Omgevingsfactoren
    Zonnepanelen worden in ideale omstandigheden geplaatst in volle zon. Schaduw (van bomen, schoorsteen,...) kan de productiviteit van de zonnepanelen verlagen. 

Beiden (fotovoltaïsche en thermische panelen) zijn zonnepanelen, ze genereren energie/warmte uit de zon. Fotovoltaïsche panelen zijn de traditionele zonnepanelen en zullen het licht van de zon omzetten in elektriciteit. Terwijl thermische zonnepanelen of een zonneboiler/zonnecollector de energie van de zon gaat gebruiken om sanitair/cv water te verwarmen.

Vanaf 2019 worden de eerste digitale meters geplaatst voor elektriciteit en gas. Deze vervangen de klassieke meters met draaiteller (analoog). Met deze meters wordt niet enkel gemeten wat de afname van energie is maar ook de productie van energie (van bv zonnepanelen). Met deze digitale meters krijg je zelf ook als consument meer inzicht in je dagelijks gebruik en zal er niemand meer moeten langskomen voor het opmeten van je meterstand. 

De terugdraaiende meter voor particulieren met zonnepanelen blijft gegarandeerd

  • Bestaande en nieuwe installaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar (te rekenen van de datum van installatie)
  • Installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonnepanelen rendabel te houden

Meer informatie vind je op volgende website: https://www.energiesparen.be/digitale-meter

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig, en het meeste kan je zelf doen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of er geen vuil op blijft liggen, zoals bladeren, stof of vogelpoep. Normaal gezien wordt het meeste wel weggespoeld door regen. Schone zonnepanelen zullen een hogere productie aan elektriciteit garanderen.

Contact

ClimaHeating
Nieuwe Kaai 11
2300 Turnhout

014 41 38 85

BE 0502.371.413

Openingsuren

Maandag

Gesloten

Dinsdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Woensdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Donderdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Vrijdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Zaterdag

8.30 - 12.30

Zondag

Gesloten

Onze passie in je mailbox

Blijf op de hoogte over onze acties en verdere tips & tricks, schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.