#Achterdeschermen - nieuwbouwproject

30/11/2020
#Achterdeschermen - nieuwbouwproject

Al langer aan het dromen van je eigen (nieuwbouw)woning of renovatieplannen in je huidige woning? Maar vraag je je af hoe het nu eigenlijk echt in zijn werk gaat met de technieken?

Wij geven je een kijkje achter de schermen bij een nieuwbouwproject in Turnhout, bij Jeroen en Kathy.

1. Verwarming 

Om hun woning te verwarmen, werd er gekozen voor vloerverwarming. Een aangename verwarmingsvorm, waarbij het verwarmingselement in de vloer zit en de muren bijgevolg volledig benut kunnen worden. 

Met behulp van een legplan, waarop de verschillende vloerverwarmingskringen zijn aangeduid, kan je volledig zelf aan de slag gaan. In dit project werd gebruik gemaakt van het tackersysteem. Hierbij wordt de vloerverwarming vastgeprikt met prikbeugels op de isolatie. Een tacker en haspel worden mee ter beschikking gesteld bij het leggen van de vloerverwarming.

Verwarming
Verwarming

2. Groene energie 

Uit ons gamma voor groene energie werd er gekozen voor een lucht-water warmtepomp. Een warmtepomp is uiterst geschikt in combinatie met een verwarmingssysteem op lage temperatuur, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. 

De warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, die wordt afgegeven aan de vloerverwarming. In de zomer kan de werking van de warmtepomp omgeschakeld worden, waardoor er met de vloerverwarming ook gekoeld kan worden.

Groene energie
Groene energie

3. Ventilatie 

Sinds 2016 zijn alle nieuwbouwprojecten en energetische renovaties verplicht te voldoen aan het kwaliteitskader van ventilatie. Door de betere isolatietechnieken en strengere EPB-eisen voor isolatie, is het des te belangrijker je woning te laten ventileren. 

Wij keken samen met hen naar het meest geschikte ventilatiesysteem voor hun project. Hierbij kwamen we uit op een ventilatiesysteem D. Met dit ventilatiesysteem wordt de verse lucht mechanisch ingeblazen in de droge ruimtes (slaapkamers, woonkamer, bureau,...) en de vervuilde lucht mechanisch onttrokken in de natte ruimtes (badkamer, wc's, berging,...). Grootste voordeel bij dit ventilatiesysteem D is dat de warmte uit de onttrokken lucht gerecupereerd wordt met de warmtewisselaar in de ventilatie unit.

Op basis van leg- en boorplannen werd het kanalennetwerk geplaatst. Achteraf stonden we in voor de inregeling en meting van het ventilatiesysteem. Als erkend verslaggever stelden we voor dit project het ventilatieprestatieverslag op.

Ventilatie
Ventilatie

 

4. Waterbehandeling

Uit onze afdeling voor waterbehandeling kozen ze onder andere voor een regenwaterpomp om naast Pidpa water ook gebruik te kunnen maken van regenwater. Overal waar leidingwater te duur is, kan gebruik gemaakt worden van regenwater. Dit is dus niet alleen een duurzamere oplossing maar zorgt er ook voor dat je heel wat kan besparen op je waterfactuur. 

 

Regenwaterpomp
Technisch sanitair

Begint het bij jou nu ook te kriebelen om in actie te schieten en jouw droomproject werkelijkheid te zien worden?

Wij helpen je graag op weg met het realiseren van jouw dromen!