ClimaHeating logo

#Hoedoededa - Verwarming stookklaar maken

2023/10/01

De winter staat weer daar!
Maar hoe maak je je verwarming stookklaar?
Met deze tips kan je je verwarming klaarmaken zodat niet alleen de verwarming maar ook jij het warm krijgt.

Ontluchten? Laat die lucht maar vluchten!

Zet de radiatoren maar open zodat het water kan lopen. Daarna de temperatuur van de thermostaat naar boven zodat de lucht kan stijgen. 10 minuten later de thermostaat terug af en weer 10 min later de radiatoren dicht. 

Laat die lucht maar vluchten! Gebruik een ontluchtingssleutel en een opvangbakje voor water. Begin op het laagste punt en werk je weg naar de top. Draai het ontluchtingsventiel langzaam open tegen de klok in. Wacht tot er water gaat lopen en draai deze dan terug dicht. (Het water in de radiatoren kan zwart of modderig zijn).

Klaar van kop tot teen? Draai alle radiatoren maar terug open en vergeet de thermostaat niet. Na 10 minuten controleer je of de druk in je ketel nog hoog genoeg is (1,5 bar).

Ontruim de radiatoren

Maak ruimte rond en op de radiatoren. In de zomer worden radiatoren vaak gebruikt als extra opslagruimte, maar in het stookseizoen is dit niet aan te raden. Dit is niet gunstig voor het rendement van je verwarming. 

Ontruim ook je radiatoren van STOF!

Stofzuig het mogelijke met een stofzuiger.
Tussen de 2 kanten binnen kan je met een oude nylonkous of een compressor.
Ook kan je een radiatorborstel gebruiken om tussen de smalle stukjes te gaan.
Frisse geur! Geen last meer van warm stof.

Plaats radiatorfolie

Er bestaan tegenwoordig ECO radiatoren waarbij eerst de voorste plaat wordt opgewarmd en pas achterna de achterste platen. Bij standaard radiatoren wordt echter de warmte verdeeld over de voorste en achterste platen. Hierdoor zal de helft van de warmte verloren gaan in de muur achter de radiator. Door de muur achter de radiator te voorzien van radiatorfolie zal de uitgestraalde warmte teruggekaatst worden. En maak je hierbij je radiator iets meer ECO.

Isoleer leidingen zodat ze niet bevriezen

Brrr! Koud windje! Net zoals jij geen wind wilt in de winter omdat dit nog kouder is, geldt dit ook voor de leidingen. Probeer om jouw ramen en deuren zeker goed dicht te houden.

Lekker warm dekentje! 's Avonds lekker warm in de zetel onder een dekentje? Geef je leidingen in de buurt van de kelder of tegen de buitenmuur maar een lekker warm dekentje om niet te bevriezen.

Gebruik je de verwarming niet in koude plaatsen zoals de garage, wc of inkomhal? Laat de leiding dan leeg zodat deze zeker niet kan barsten.

Laat je water maar wat rondlopen door je radiatoren met een minimumtemperatuur van 16°c. Dan blijft het water zeker stromen.

Regel het 2-jaarlijks verplicht onderhoud van de aardgasketel

Het onderhoud van je verwarmingsketel op aardgas is een verplichting, voor zowel particulieren als voor bedrijven. Dit onderhoud gebeurt door een erkende technicus en het is de gebruiker die verantwoordelijk is voor het regelen van dit onderhoud.

Een onderhoud omvat:

  • Reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer
  • Controle van de algemene staat van het stooktoestel
  • Controle van de verluchting en aanvoer van verbrandingslucht
  • Controle van de verbranding

De onderhoudsverplichtingen zijn afhankelijk van het soort brandstof van het centraal stooktoestel en het vermogen. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Contact

ClimaHeating
Nieuwe Kaai 11
2300 Turnhout

014 41 38 85

BE 0502.371.413

Openingsuren

Maandag

Gesloten

Dinsdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Woensdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Donderdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Vrijdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Zaterdag

8.30 - 12.30

Zondag

Gesloten

Onze passie in je mailbox

Blijf op de hoogte over onze acties en verdere tips & tricks, schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.