ClimaHeating logo

#Hoedoededa - Een gezond huis - ventileren

2023/11/01

Met de dagen die korter worden en de winter in aantocht, zullen we steeds meer tijd binnen doorbrengen. Niets zo gezellig als het samen knus en warm maken. Maar hoe zorg je ervoor dat je huis toch nog voldoende verlucht wordt? Naast verwarmen is verluchten namelijk ook niet onbelangrijk, zeker in tijden van Corona! Hieronder kom je meer te weten over de mogelijkheden afhankelijk van je type woning.

Nieuwbouw

Tegenwoordig worden woningen steeds luchtdichter gebouwd om zo energie te besparen. Hierdoor wordt de nood aan verluchten en een ventilatiesysteem groter aangezien vervuilde lucht de woning niet meer kan verlaten via spleten of kieren. Onvoldoende verluchting kan een slechte luchtkwaliteit tot gevolg hebben. Dit voornamelijk tijdens de winter wanneer ramen en deuren gesloten zijn. Een bijkomend probleem is dat wanneer men onvoldoende ventileert, het vocht de woning moeilijk kan verlaten en zich kan opstapelen in koude punten van de woning. Hierdoor kunnen er schimmelvlekken ontstaan op de muur.

Daarom verplichtte de overheid in 2016 alle nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties te voldoen aan het kwaliteitskader van ventilatie. Dit houdt in dat je naast een EPB-verslaggever ook een ventilatieverslaggever zal moeten aanduiden. Deze zal de kwaliteit van het ventilatiesysteem rapporteren. Ook ClimaHeating is een erkend verslaggever en helpt u graag verder met het bekomen van een optimaal klimaat in uw woning.

In een nieuwbouw woning heb je de keuze tussen  2 verschillende systemen:

 

Systeem C: Natuurlijke toevoer – mechanische afvoer

De toevoer van verse lucht gebeurt via regelbare toevoeropeningen in ramen, muren of het dak. De afvoer gebeurt echter mechanisch via ventielen in de natte ruimtes (badkamer, douche, wc,...). Het is ook mogelijk om te werken met een vraaggestuurd systeem C. Hierbij gebeurt de afvoer op een gecontroleerde manier. Het debiet wordt hierbij aangepast aan de situatie door middel van ingebouwde sensoren (vocht, temperatuur, CO2,...).

Systeem D: Mechanische toevoer - mechanische afvoer
met warmterecuperatie

Bij een systeem D gebeurt zowel de toevoer als afvoer op een mechanische wijze. Het grootste voordeel van een systeem D is warmterecuperatie. De afgevoerde, warme lucht kruist de koude toegevoerde lucht via een warmtewisselaar waardoor de verse lucht al wordt opgewarmd door de afgevoerde lucht (zonder dat de vervuilde lucht vermengd wordt met de verse lucht). Zo beperk je warmteverlies tot een minimum.

Renovatie 

Bij een renovatie is het wegwerken van buizen minder evident. Daarom wordt er bij een renovatie  meestal gekozen voor systeem C. Omdat het goed isoleren van de woning ook hier zorgt dat vervuilde lucht niet meer kan afgevoerd worden via roosters of spleten, zullen ventilatieroosters aangebracht worden. Deze roosters worden meestal ingewerkt in het raamwerk of de buitengevel.
Indien mogelijk of indien tijdens de renovatie ingrijpende werken uitgevoerd worden, is de keuze voor systeem D aan te raden. Dit systeem garandeert namelijk dat de warmte gerecupereerd wordt wat een aangenaam klimaat binnenshuis verzekert.

foto: Renson

Bestaande woning

Indien je huidige woning nog niet over voldoende ventilatie beschikt en je ingrijpende breekwerken wil vermijden, is decentrale ventilatie de oplossing bij uitstek. Met decentrale ventilatie kan je elke ruimte afzonderlijk en doelgericht ventileren, dit in tegenstelling tot centrale ventilatie. Bovendien komen er geen ventilatiekanalen aan te pas.
Het eenvoudigste decentrale systeem werkt als volgt: de decentrale unit zuigt verse lucht mechanisch aan via een buis in de gevel, terwijl vervuilde lucht op natuurlijke wijze wordt afgevoerd. Op deze manier is er dus in elke geventileerde ruimte tegelijk een aanvoer en afvoer van lucht aanwezig. Het debiet hiervoor kan je steeds laten berekenen door een ventilatie-expert bij ClimaHeating.

Contact

ClimaHeating
Nieuwe Kaai 11
2300 Turnhout

014 41 38 85

BE 0502.371.413

Openingsuren

Maandag

Gesloten

Dinsdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Woensdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Donderdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Vrijdag

8.30 - 12.00 12.30 - 17.30

Zaterdag

8.30 - 12.30

Zondag

Gesloten

Onze passie in je mailbox

Blijf op de hoogte over onze acties en verdere tips & tricks, schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.